Fantom (FTM), 2018 senesinde Güney Koreli bilgisayar uzmanı Dr. Ahn Byung tarafından ortaya çıkarıldı ve 2019 yılının aralık ayında mainnet’i aktifleştirildi. Proje şu anda David Richardson’ın liderliğinde varlığını devam ettiriyor. Fantom’u farklı kılan özelliklerin başında CryptoNode algoritmasını temel alması geliyor. Bu algoritma sayesinde madencilik işlemlerinde pahalı donanımların kullanılmasına gerek kalmıyor. Çünkü Fantom’da 64-bit CPU kullanılarak madencilik (mining) yapılabiliyor.
Fantom Ne İşe Yarar?
FTM, yerli ve yabancı kripto para borsalarından rahatlıkla satın alınabilir ve diğer coinlerle takas edilebilir. Ek olarak tıpkı Ripple, Bitcoin ve Ethereum gibi bir ödeme aracı olarak da kullanılabilir. Fantom’un sunduğu en büyük ayrıcalıklardan biri alım-satım işlemlerinde maximum iki dakika içinde onay sunmasıdır. FTM token’lar online ve offline olmak üzere iki cüzdan sürümünde saklanabilmektedir.
Fantom, ağ katılımcılarına ucuz, hızlı ve güvenli işlem kapasiteleri sağlamayı amaçlayan 1. Seviye bir akıllı sözleşme platformu olarak yaratılmıştır. Operasyonların geneli Güney Kore’den yönetilmektedir. Fantom Vakfının CEO’su ise Michael Kong’dur. Projenin kurucuları, dünyanın pek çok bölgesindeki ticari kuruluşlar arasında uyumluluk sağlamayı hedeflediklerini ifade ediyorlar.
Fantom (FTM) Özellikleri
Uzun süredir piyasada faaliyet halinde olan FTM coinin sayısız özelliği mevcuttu. Bunlardan bazıları şunlardır.
- Pek çok kripto para borsasında alını satılabilir ve diğer token’larla takas edilebilir.
- Ödeme aracı olarak kullanılabilir. Stake (kilitleme) edilebilen coinler arasındadır.
- Alım-satım işlemlerinde en fazla 2 dakika onay sunar.
- Hem çevrimiçi hem de çevrimdışı olmak üzere iki cüzdan sürümünde muhafaza edilebilir.
- FTM token, DeFi paketlerinde teminat olarak kullanılabilir.
- Madenciliğe el verişli bir kripto para birimidir.
Fantom ağının birincil kripto para birimi olan FTM’nin madenciliğini yapabilmek için ekstra pahalı donanımlara ihtiyaç yoktur. Dileyen herkes kendi bilgisayarları üzerinden işlemci ile yapılan CPU madenciliğini kullanarak FTM token madenciliği yapabilir. Madencilik, teknolojik cihazlar aracılığı ile matematiksel formüllerin çözülmesini kapsar. Bu formüller çözüldükçe madenciler FTM coin ile ödüllendirilirler. Ağ zorluğu arttıkça alınan ödüllerde kademeli olarak düşer. FTM token’ın maksşmum arzı 3.175.000.000 olarak bilinmektedir.
İlginizi çekebilir: THORChain Nedir? Rune Özellikleri