Kripto Para Madenciliği Nedir?

Kripto Para Madenciliği Nedir
Kripto Para Madenciliği Nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para birimlerinin genellikle al-sat işlemlerinden ibaret olduğu düşünülür. Ancak bu teknoloji harikası dijital varlıklar farklı işlevlere de sahip. Kripto para madenciliği, kazançlı yapısı ile bu işlevler arasında oldukça fazla dikkat çekiyor. Peki, kripto para madenciliği nedir? Şimdi ayrıntılara geçelim.

Madencilik aynı zamanda mining olarak da geçer. Fiziki madencilikle benzerlik gösterdiği için bu isim verilmiştir. Kripto endüstrisinde on binlerce aktif token bulunuyor. Bunların yalnızca küçük bir bölümü madenciliğe el verişlidir. Mining, kripto para ağlarında matematiksel formüllerin çözülmesi ve kullanıcıların ödüllendirilmesini kapsar. Örneğin, Bitcoin madenciliği yapıyorsanız BTC ile ödüllendirilirsiniz. Litecoin madenciliğinde ise LTC elde edersiniz.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Gelecek vadeden girişimlere yatırım yapmak isteyen kullanıcılar kripto para madenciliği nasıl yapılır sorusuna cevap arıyor. Bu işlem için çeşitli teknolojik donanımlar gerekir. Başlıca teçhizatlar; işlemciler (CPU), ekran kartları (GPU) ve ASIC cihazlardır.

İşlemci (CPU) ile Kripto Para Madenciliği

2010’lu yıllarda pek çok dijital varlıkta madencilik zorluğu düşüktü. Dolayısıyla işlemci ile rahatlıkla mining yapılabiliyordu. Ancak gün geçtikçe token’ların madencilik zorluğu arttı. Dolayısıyla işlemciler işe yaramaz hale geldi.

Ekran Kartı (GPU) ile Kripto Para Madenciliği

İşlemcilerin performansının yetersiz kalması neticesinde ekran kartları devreye girdi. Bu cihazların matematiksel formülleri çözme kapasitesi işlemciye kıyasla çok daha fazladır. Genellikle birden fazla ekran kartı ile ‘’Rig’’ adı verilen bir mining seti oluşturulur. Bu set, ilgili kripto para birimlerinin madencilik havuzuna bağlanır. Cihazlar matematiksel formülleri çözdükçe kullanıcılar kazım yaptığı token ile ödüllendirilir.

ASIC Cihaz ile Kripto Para Madenciliği

Madencilik işlemlerinin parlak geleceği kurumsal şirketleri de bir hayli cebetti. Dolayısıyla ekran kartlarından daha üstün bir cihaz ihtiyacı doğdu. İşte ASIC makineler tam da bunun için tasarlandı. Hem işlemcilerden hem de ekran kartlarından çok daha üstün performansları ile girişimcilerin gönlünde adeta taht kurdu. Günümüzde köklü mining çiftliklerinin neredeyse tamamı ASIC cihazlar ile donatılmıştır.

Kripto Para Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?

Geldik en can alıcı soruya: Kripto para madenciliği ne kadar kazandırır? Aslında bu tamamen cihaz çeşidi, sayısı ve kalitesi ile alakalıdır. Örneğin; 6 adet ekran kartından oluşan bir rig (mining seti) ile 6 adet ASIC cihazın getirisi aynı olmayacaktır. Ayrıca token fiyatlarında artış ve düşüşler de kazancınızı olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Ek olarak elektrik maliyetlerini de hesaba katmanız lazım. Mining işlemleri, normal elektrik faturanızın 5-10 katı oranında gelmesine neden olabilir. Çünkü cihazlar 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaktadır. Böylece Kripto para madenciliği nedir, nasıl yapılır ve ne kadar kazandırır gibi sorulara açıklık getirmiş olduk. Eğer bu alanda girişim yapmak istiyorsanız geniş bir alan, son model cihazlar ve ciddi oranda bir sermaye gerektiğini bilmeniz gerekiyor.

İlginizi çekebilir: Outlier Ventures, Aptos Üzerine İnşa Edilen Girişimleri Destekleyecek

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

YASAL UYARI: Burada yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir