2008’de yayınlanan bir makalede, orijinal Bitcoin yazılımının tasarlanmasına yardımcı olan ve kripto para kavramını dünyanın geri kalanına tanıtan kişi veya kişiler grubu bunu Satoshi Nakamoto takma adıyla yaptı. Bitcoin ve blok zincirinin geliştirilmesine en son katıldığı 2010 yılından bu yana Nakamoto, her iki projeyle ilgili kamusal söylemde tamamen yer almadı.
Nakamoto kripto para fikrini ortaya atan ilk kişi değildi; yine de yaygın kullanımını engelleyen önemli bir engeli çözen kişi oydu. Kağıt paranın aksine, kripto para yeniden üretilebiliyordu. “Çifte harcama” olarak adlandırılan bu sorun, Nakamoto’nun blok zinciri doğrulama yöntemini icat etmesiyle çözüldü.
Satoshi Nakamoto Hakkında Şu Anda Bilinenler
Satoshi Nakamoto‘nun Bitcoin’in ilk günlerinde aktif olduğu ve 2007‘de programın ilk versiyonu üzerinde çalıştığı görülüyor. Nakamoto ile iletişim kurmak için hem e-posta gönderiliyor hem de e-posta alınıyordu. Herhangi bir kişisel ya da arka plan bilgisinin olmaması nedeniyle, takma adın arkasında saklanan bireyin gerçek kimliğini belirlemek zordu. Ancak Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin ile olan bağlantısı 2010 yılında sona erdi. Herhangi birinin Nakamoto ile kurduğu son iletişim, başka bir kripto geliştiricisine gönderilen bir e-postaydı.
E-postada Nakamoto “başka şeylere geçtiklerini” söylüyordu. İsme bir yüz koymak mümkün olmadığından, Nakamoto’nun kimliğine ilişkin önemli spekülasyonlar ortaya çıkmıştır. Kripto para birimlerinin sayısındaki artış, popülerlikleri ve kötü şöhretleri göz önüne alındığında bu özellikle doğrudur. Dijital bir para birimini ya da jetonu birden fazla işlemde çoğaltma olanağı fiziksel para birimlerinde mevcut değildir çünkü fiziksel bir banknot ya da madeni para herhangi bir zamanda yalnızca tek bir yerde bulunabilir.
Ancak dijital bir para birimi veya token aynı anda birden fazla yerde bulunabilir. Dijital para birimi gerçek dünyada belirli bir yere bağlı olmadığından, bir işlemde kullanılması otomatik olarak mülkiyetin başka bir tarafa devredilmesiyle sonuçlanmaz. Bunun bir sonucu olarak, birden fazla kez harcanması mümkün olduğu için “çift harcama” sorunu lakabı verilmiştir.
Tarihsel olarak, çifte harcama sorunuyla mücadele etmek için kullanılan çözümlerden biri güvenilir üçüncü taraf aracıların kullanılmasıydı. Bu aracılar, bir dijital para biriminin sahibinin bunu zaten harcayıp harcamadığını kontrol ederdi. Durumların büyük çoğunluğunda, bankalar gibi üçüncü taraflar, önemli miktarda ek risk eklemeden işlemleri etkili bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.
İlginizi çekebilir: Meme Token Nedir? Meme Coin Özellikleri