Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi, AI’nın gelişimini, kullanımını ve sosyal etkisini araştıracağını duyurdu. Yapay zeka teknolojileri artık hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaya başladı. Dolayısıyla ülkelerde bu konuda önemli adımlar atıyor.
Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA), bu teknolojinin tüketiciler ve ekonomi üzerindeki etkisini araştırarak yapay zeka alanına resmen gireceğini duyurdu. Yapay zeka teknolojileri her geçen gün gelişirken ülkelerde buna karşı kayıtsız kalmıyor.
Düzenleyici kurumlar 4 Mayıs’ta ChatGPT gibi uygulamalar için temel modellerin geliştirilmesini ve dağıtılmasını temel ilkelere göre gözden geçireceklerini söylediler.
Bu tür teknolojiler hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırıyor. Ancak bazıları ilerleyen süreçlerde bu hızlı gelişimin zararlı olabileceğini savunuyorlar.
Tüketiciler bu teknolojinin avantajlarına erişebilmelidir
Kurum, yaptığı açıklamada, bu ilkelerin güvenlik, şeffaflık, adalet ve hesap verebilirliği içerdiğini söyledi.
CMA CEO’su Sarah Cardell, yapay zeka araçlarının halka sunulmasından bu yana düzenleyicilerin dikkatlerini bu alana çevirdiğini açıkladı. Cardel konuşmalarına şöyle devam etti:
“Bu, önemli ekonomik büyüme sağlama ve işletmelerin rekabet etme şeklini değiştirme potansiyeline sahip, hızla gelişen bir teknoloji.”
Cardell, Birleşik Krallık’taki işletmelerin ve tüketicilerin teknolojinin potansiyel faydalarına erişmelerinin ve yetkisiz bilgilerden korunmalarının önemli olduğunu vurguladı.
Birleşik Krallık Rekabet ve Piyasalar Otoritesi, öncelikle bu teknolojiyi dağıtmak için temel yapay zeka modellerini ve rekabetçi pazarı inceleyecek. Düzenleyiciler ayrıca rekabet ve tüketiciler için hem fırsatları hem de riskleri nasıl artırabileceklerini değerlendireceklerdir.
Bu inceleme, sağlıklı rekabeti desteklemeyi ve yapay zeka teknolojisi ilerledikçe tüketiciyi koruma konusunda rehberlik sağlamayı amaçlamaktadır.
İlginizi çekebilir: Dinamik NFT Nedir?